Stable Barn Project

Front of Stable Barn
Front of Stable Barn

The Stable Barn on Marlborough Lane is currently just used as a store for the scout group. Funds are currently being raised to provide urgently needed additional space for the scout group.

The group intends to refurbish the building sympathetically retaining the unique feature of the stables to provide:

  • ¬†Proper storage space for all our equipment (a problem since 1970)
  • A garden area where we can practice fire lighting, cooking and saw/axe work
  • Internal climbing wall for Beavers/Cubs
  • Function room on the first floor/additional area for sections to use as break out from the main meetings
  • ICT suite/soft area on second floor
  • A slide from the second floor to the ground floor to help make the building a fun place to be.
Rear View of Stable Barn
Rear View of Stable Barn

The integration of these uses into one building will also make preparations for camps and outside events/activities easier. It will also enable the Beavers, Cubs, Scouts and Explorers to be fully involved from start to finish in all our activities.

 History

The Stable Barn is believed to date from the late 18th or early 19th century and is thought to be the original Stable Barn for Witney when the town was a stop in the days of horse-drawn travel. The rear of the building was probably a forge, the front left hand side was clearly the stables and the front right hand side was probably where carts/tackle were repaired. The upper floors are believed to be hay stores from where the hay could be thrown onto the back of carts. The building was disused for much of the 20th century and Witney Buttercross Scout Group wish to restore the building to complement the Scout Hut opposite.

Want to know more? Visit the History section to see the findings of the study reproduced with kind permission of the Witney Museum.